Izületi kopás,a rendszeres testmozgás segíti a megelőzést

Az ízületi kopás bármely ízületben kialakulhat, de leggyakrabban a főbb teherviselő ízületek, azaz a térdízület, valamint a gerincoszlop kis ízületei érintettek.

A kórkép jellemző tünete a fájdalom, amely kezdetben erős megterhelést követően jelentkezik, és tompa jellegű, ezért a páciensek gyakran nem is kifejezett fájdalomról, inkább fáradtságérzésről számolnak be. Később jelentkezik a tipikus ízületi kopásra jellemző, éles, a mozgás indításakor érzett fájdalom. Ilyenkor a beteg arról számol be, hogy nyugalomban nem érez fájdalmat, azonban az érintett ízület mozgatása – reggeli felkelés, lépcsőn való közlekedés – komoly fájdalommal jár. Később azonban a fokozatos mozgatás után az ízület mintegy bejáratódik, és a fájdalom megszűnik.

A kórkép előrehaladásával azonban már mozgás közben is erős fájdalma van a betegnek, de az érintett ízület pihentetésének hatására megszűnnek a panaszok. A betegség végstádiumában, amikor a porc már teljesen elpusztult, a fájdalom állandósul, és olyan mértékű lehet, hogy a beteget mindennapi tevékenységében is korlátozhatja. A kialakuló fájdalom intenzitása és jellege igen változó lehet, és időnként nem csak az érintet ízületet érinti, hanem a szomszédos területekbe is kisugárzik. A környező izmok feszüléséből eredő fájdalom is ronthatja a tüneteket.

A rendszeres testmozgás segíti a megelőzést

Hasonlóan a csontritkuláshoz, ennek a betegségnek a megelőzését is fiatal korban kell elkezdeni. Lehetőleg mindig kerüljük az ízületek túlterhelését, azt azonban feltétlenül vegyük figyelembe, hogy a kíméletes és rendszeres terhelés javítja a porcok anyagcseréjét és ezáltal az ellenállóbb lesz a sérülésekkel szemben. Ezért, mint annyi más betegség megelőzésében, itt is igen fontos a rendszeres – legalább napi 30 percig tartó – testmozgás beépítése az életmódunkba

.

Ajánlatos azonban minden alkalommal jól felkészülni: a terhelés előtt bemelegíteni, utána pedig könnyű mozgással,nyújtással levezetni. Az ízületeket nem terhelő sportok, így a rendszeres úszás, kerékpározás, napi 2-3 kilométer séta,intenzívebb gyaloglás (Power Walking) pedig életkortól függetlenül mindenkinek jót tesz. Ezenfelül törekedjünk  az egészséges étrend  és  megfelelő testsúly elérésére és megtartására is. A megelőzést segítik a kondroitin-szulfát és a glükózamin tartalmú készítmények, melyek a porc újjáépülésében és felépítésben játszanak szerepet.

mozgásprogram itt