Csicsóka segít a diétában

Csicsóka  (Helianthus tuberosus),más nevén földi articsóka. Gyógyászati jelentőségét a benne található  inulin tartalma  adja,amely több mint 16%.

A tápláléknövényt elsősorban a cukorbetegek diétájában és  az elhízás kezelésében is sikerrel alkalmazzák.Korábbi tanulmányok szerint a csicsóka fogyasztást azért preferálták,mert a benne található inulin az emésztőrendszerben elsősorban fruktózzá bomlik le,így hasznosulása csak minimális inzulint igényel. Viszont a  fruktóz túlzott mértékű fogyasztása a májat terheli meg,mely későbbiekben egészségi problémához vezet. Az újabb kutatások szerint,az emberi szervezet az inulint egyáltalán nem képes lebontani és hasznosítani,így a polifruktozán inkább csak egy közönséges ballasztanyag. Az ételek rosttartalmának növelése az éhségérzet csökkenése hozzájárul a diéta betartásához, a megfelelő testsúlykontroll megvalósításához, a gyakorlati tapasztalatok az inulin tartalmú növények fogyasztását támasztják alá .Szintén az inulin mellett szól az az érv is, hogy hogy segíti a hasznos bélbaktériumok megtelepedését a vastagbélben (prebiotikum),ezzel pedig jelentősen hozzájárul az egészséges bélflóra kialakulásához.

A csicsóka édes íze miatt felhasználható ételek édesítésére                       ( pl. csicsóka szirup) ,ill. az ételek társításához ,hogy gátoljuk                  a vércukorszint túlzott mértékű megemelkedését, pl. burgonya mellé,püréhez,leveshez.,de kerüljük a nagy mennyiségben történő fogyasztását,mert emésztési problémákhoz vezethet!

Olvassunk még a helyes táplálkozásról!