Az „ Egészségkonyhámról”….

Több évtizede foglalkoztat az egészséges életmód és a táplálkozás kérdése. A rendszerváltás után 1990-ben már a megjelenés napján az elsők között voltam aki megvette:”Harley és Diamond:Testkontroll-életerő életfogytiglan” c. könyvét,melyet az Agykontroll kiadó adott ki ,Dr. Domján László agykutató orvos lektorálásával. Ez, a világszerte megjelent nagysikerű könyv ,amelyben számos kutatási eredményekre támaszkodnak a szerzők,forradalmasította az elmúlt rendszer elavult ,hagyományos étkezési szokásait és egészen más alapokra helyezte a táplálkozást,ez a módszer kisebb- nagyobb változtatásokkal még ma is megállja a helyét 27 év elteltével.

Tanulmányaim során az alapelveket megtanultam a Testnevelési Egyetemen (1994),ahol főleg a sportolók táplálkozásával foglalkoztunk,majd a különféle sportedzői ,oktatói tanfolyamokon és a Táplálkozási tanácsadói képzésen az egészséges táplálkozást, dietetika tananyagát is elsajátítottam személyre szóló táplálkozási terveket dolgoztunk ki a különféle populációk számára,a metabolikus típusos eltéréseket is taglaltuk, de általában a központi kérdés a súlyfelesleg leadása a fogyókúra volt.

Az igazi áttörést számomra az egészségügyi végzettségem megszerzése jelentette(2011). Itt fogalmazódott meg először az „ EGÉSZSÉGKONYHA „mint főzési rendszer kidolgozása,ettől az időszaktól kezdve kezdtem el kísérletezgetni a szempontoknak megfelelő főzési technikákkal,alapanyagok lecserélésével,régi ételek új köntösbe öltöztetésével,teljesen új ételek elkészítésével,melyek alapját már korábban megtanultam és alkalmaztam,de szükséges volt mégis sok mindent megváltoztatnom,az újabb kutatási eredmények és ismeretek miatt.. A természetgyógyász képzés során nagyon sok hasznos,érdekes egészségmegőrző és a gyógyítást segítő ismeretanyagot és technikát sajátítottam el. Olyan, számomra addig ismeretlen világba sikerült betekintést nyernem,amiről sejtelmem sem volt és nem is gondoltam,hogy alkalmazásuk valóban eredményes lehet,amíg saját magam ezt meg nem tapasztaltam. Tanúbizonyságot nyert újra,hogy a legtöbb betegség okozója a helytelen életmód és a táplálkozás. Az egyes esetek elemezgetése során sok mindenre fény derült. Döntő többségben a káros élelmiszerek túlzott és tartós fogyasztása,a nem megfelelő konyhatechnika alkalmazása, a rosszul összeállított étrend megválasztása, az alkohol és a gyógyszerfogyasztás, a dohányzás, mozgásszegény életmód és a stressz, okolható a komoly megbetegedések kialakulásáért. Napjainkban az emésztőrendszeri problémák és a különféle ételallergiák (laktóz,glutén érzékenység)- melyek már gyermekkorban megjelennek - mutatnak növekvő tendenciát! Nem csoda,hogy a megoldást keresők tábora is egyre csak bővül,sokan szeretnék megtalálni a helyes utat ,eligazodni a számos megoldást kínáló tippek,lehetőségek útvesztőjében.

A Fitoterapeuta tanulmányaim során is nagy segítséget kaptam az egészséges étrend kialakításához,hiszen a gyógynövénytan mellett,megtanultuk a különféle táp-és fűszernövények ,gombák, apiterápiás termékek gyógyhatását és kontraindikációit is,az egészséges főzési technikákat,ételtársításokat,sőt még a táplálkozás bioenergetika szempontjait is.

A Funkcionális Táplálkozás Mesterkonyha kurzusán a sok ,hasznos ,új ismeretszerzés mellett ,az ételek elkészítésének gyakorlati szempontjai domináltak.

A kutatási eredményeket és az aktuális trendeket is évtizedek óta folyamatosan figyelemmel kisérem,számos hiteles előadáson részt veszek és a szakirodalmat is követem. Manapság már bizonyítást nyert a glutén és a laktóz problematikája, de sokszor megdőlnek a korábbi állítások is (pl.a koleszterin szint kérdése),sok az ellentmondás. A különféle táplálkozási szakemberek és dietetikusok, természetgyógyászok és orvosok között sincs sajnos mindig összhang , a gyógyszer lobbi és az élelmiszeripar érdekrendszere biztos,hogy közbeszól.

Az évek során kipróbáltam mindenfélét,az alaptendencia mellett. A szélsőséges, ésszerűtlen,divat diétákat nem támogatom,sőt ellene vagyok. Lehet,hogy átmenetileg gyors megoldást nyújtanak pl. a testsúly leadására, de később túl nagy árat fizethetünk érte !

A cél: az egészség fenntartása,ennek az alappillére a helyes táplálkozás. Az „ EGÉSZSÉGKONYHA „ alapelve ezt a célt szolgálja,mint ahogy a teljes tevékenységi köröm is!

Az ” EGÉSZSÉGKONYHA „,döntő többségben (70-80%) glutén,laktóz és hozzáadaott cukor nélkül készült vegetáriánus ételeket tartalmaz (~20%-ban helyet kapnak a húsos, gabonából és tejtermékekből készült ételek is), itt szeretném leszögezni,hogy nem divatból, hanem az egészség megőrzése szempontjából!

Fő jellemzője még a sok zöldség és 30 %-ban a nyers ételek receptjei, melyek könnyen elkészíthetők és ízletesek ,nincs különösebb megszorítás,az időnként „kilengés „ is megengedett, az étkezés örömétől és társadalmi jelentőségétől nem szeretnék senkit megfosztani!

A felvetődött kérdésekre szívesen válaszolok, az EGÉSZSÉGKLUB programjain lesz erre lehetőség !

hiszen:
„Amit eszel, azzá leszel…” Hippokrates

Táplálkozási tanácsadás