Kölesgolyók

hozzávalók:

• 15 dkg köles ,steviacsepp, kókusztej,vanilia kivonat,chiamag,vagy darált mák,fahéj,karobpor,kókuszreszelék,díszítéshez gyümölcsök

elkészítés:

• kölest tisztított vízben megfőzzük,amikor már a szemek kissé kinyíltak, hozzáadjuk a kb. 1 dl kókusztejet és a mákot vagy a chia magot és puhára főzzük,ízlés szerint vaniliával és steviával ízesítjük • kihűtjük és vizes kézzel golyókat formálunk
• különféle ízű és színű golyókat készítünk, meghempergetjük,az egyiket, kókuszreszelékben ,a másikat,fahéjban,a harmadikat karob porban..,,gyümölcsökkel dekoráljuk!

A desszert : glutén, laktóz és cukormentes. A köles: glutén mentes gabona ,mely számos jótékony hatással rendelkezik, lassú felszívódó szénhidrátot tartalmaz ,mely teltségérzetet okoz,könnyen emészthető,magas tápanyagtartalmú, jól beilleszthető a diétás, candida és lúgosító étrendbe. A fahéj : vércukorszint szabályozó,emésztést segítő,vírus-és baktériumölő,gyulladáscsökkentő afrodiziákum. A karob: kiváló antioxidáns és nem tartalmaz teobromint ,mely allergiakeltő és serkentő ,mint a kakaó . A kókusz : laurinsavban bővelkedik,mely az immunrendszert erősíti, kiváló a szív –és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, magas rosttartalmi(61%),nem emeli a vércukorszintet, segíti az emésztést,igazi energia bomba segíti a fizikai teljesítményt,állóképességet javítja ,csökkenti a fáradságérzetet,javítja a pajzsmirigy működését,nem tartalmaz tranzzsírsavakat. A chiamag: az omega zsírsavakban bővelkedik,magas antioxidáns hatású,gyulladáscsökkentő. A mák :foszfortartalma segíti a kalcium felszívódását, ezért a csontritkulást gátolja.