Fitoterápia

A természetgyógyászat egyik alapvető szakterülete, a népi gyógyászat tapasztalatainak és a nyugati orvoslásnak ,a nemzetközi kutatásoknak tudományosan igazolt eredményein alapuló terápia,mely a betegségek kialakulásának megelőzését,a meglévők gyógyítását és rehabilitációját szolgálja. Fő jellemzője: a természetes (szelíd) gyógymódok alkalmazása, az élő szervezet öngyógyító képességének támogatása , visszaállítása a gyógynövényes receptúrákkal. A gyógynövények széles spektrumú hatásmechanizmusa, a közismert „gyógyteás” kezelések mellett,kiterjed az életmód-és táplálkozásbeli felhasználásukra is,ami alapvető tényező az egészséges életmód kialakításában. A gyógyító fűszerek és tápláléknövények,a gyógygombák,az apiterápiás termékek,az aromaterápia, a Bach virágterápia..mind-mind ehhez a területhez tartozik. Felhasználásuk sokrétűen támogató, akár belsőlegesen és külsőlegesen a holisztikus gyógyítást szolgálják,mely egységesen (testi-lelki- szellemi szinten) kezeli az embert. A természetgyógyászati szakterületek egymással összekapcsolódnak és kiegészítik egymást pl. az aromaterápia a masszázsoknál jól alkalmazható,a bioenergetikai szempontokat pedig a gyógynövények gyűjtésekor,felhasználásakor is érdemes figyelembe venni a hatékonyságuk miatt.

Fontos: a gyógynövények alkalmazása cseppet sem veszélytelen,bár könnyen hozzáférhetőek,de számos kontraindikációjuk lehetséges,mely egyénektől eltérő,pl. akár a közismert és ártalmatlannak tűnő borsmenta illóolaja súlyos légzésbénulást okozhat a gyermekeknél,allergiás reakciók léphetnek fel némely gyógynövény alkalmazásakor is,a gyógyszert szedők sem használhatnak bármit,bármikor hiszen a gyógyszerek hatását is módosíthatják! Az sem mindegy,mikor,mennyit,meddig és hogyan fogyasztunk el! Sokan nem értik miért nem használ,vagy épp miért okoz panaszt egyes gyógytea fogyasztása , pedig „a szomszédasszony ajánlotta és neki használt,vagy a neten olvastam…stb”! Kár lenne a csodálatos gyógynövényeket,a természet ajándékait ledegradálni,mert épp nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért mindenképpen javasolt a szakember tanácsának kikérése (fitoterapeuta orvos,gyógyszerész)!
*A Fitoterapeuta (gyógynövénygyógyász) államilag elismert egészségügyi szakma. A hivatalos terapeuták állami bizonyítvánnyal és törzsszámmal rendelkeznek,melyek nyilvánosak.