Az egészség helyreállítását célzó mozgásmódszerek, hagyományos orvoslásban: a gyógytorna és a gyógymasszázs, a gerinctorna és különféle rehabilitációs gyakorlatok. Az ízületek, izmok megfelelő mozgatása, erősítése. A leggyakoribbak a mozgásszervi megbetegedések pl.:gerincoszlop deformitása :helytelen testtartás, gerincferdülés, porckorongsérv,ízületi kopások, gyulladások,…stb. kiegészítő kezelése,de ide sorolhatók a csontritkulásos megbetegedések,az inkontinencia,a szívbetegségek és az időskorúak…stb. kiegészítő terápiás gyógyítása is.

Az alternatív gyógyászatban (természetgyógyászat) az alternatív mozgás- és masszázsterápia olyan masszázs- és mozgásmódszerek alkalmazását és oktatását jelenti, melyek a szokásos gyógytorna és gyógymasszázs keretében nem ismertek.

Nagyobb jelentőséget kapnak a belső átélések, a légző gyakorlatok, illetve a lassú, kitartott, szimbolikus jelentőséggel is bíró mozdulatok. Célja:az energiaáramlás serkentése,a blokkok feloldása a szervezet energiaszintjének emelése,az öngyógyító folyamatok beindítása. A test-lélek-szellem harmóniájának,egységének a megteremtése. A keleti mozgásterápiákban a meridiánok(energiapályák) és az akupunktúrás pontok nagy jelentőségűek-,hiszen a különféle szervek energiaellátásához kötik, némely módszer az önmasszírozást,pontnyomásos technikákat is alkalmazza .pl .Do-in, Kínai torna, Chi kung…stb. Az általam vezetett Terápiás Tréning ill.Yin-Yang tanfolyamokon találkozhatunk ezekkel a jótékony hatású technikákkal is- érdemes kipróbálni!

A rendszeres mozgásnak komoly jelentősége van egészségünk megóvásában, javításában. Mozgásnál intenzív a méregtelenítés, ami az anyagcsere folyamatok gyorsulásával, vérbőséggel és a verítékezéssel magyarázható (a bőrön keresztül távoznak a salakanyagok). Vastagbél mozgása különböző mozgatás, mozgás hatására javul, a bélfalra lerakódott salakanyagok könnyebben ürülnek ki a szervezetből (pl. jógagyakorlatok, hasprés, hasi légzés).

Bár nem tartozik a keleti technikák közé,de mégis az alternatív mozgásterápiákhoz sorolhatjuk: a Callanetcs és Pilates módszereket is,mert terápiás céllal hozták létre őket és hatásosságuk hosszú évek alatt bebizonyosodott! –a programban találkozhatunk Jóga és gyógytorna elemekkel is!

Fontos élettani hatásai vannak.
- A mélyebben fekvő izmokat veszi célba.
- Nő az izmok megnyúlási képessége és teljesítménye.
- Fokozódik az ízület rugalmassága, anyagcseréje.
- Javul a keringés.
- Nő a légző kapacitás.
- Masszírozza a belső szerveket.
- Kiegyensúlyozza a belső elválasztású mirigyek működését.
- Biztosítja a vegetatív idegrendszer egyensúlyát.
- Kiegyensúlyozza az érzelmeket. Javul a hangulati élet.
- Befolyásolja a tudatállapotot (relaxált, kiegyensúlyozott tudatállapothoz vezet).