Habár Josepf Pilates a később róla elnevezett mozgásformát már a múlt század első felében megalkotta, igazán népszerűvé csak akkor vált, amikor Madonna közhírré tette, hogy ő is ezzel az edzésformával tartja karban izomzatát.Az addig jobbára csak a táncosok körében ismert „contrology” egy csapásra híressé vált, sorra alakultak a világban, így nálunk is, a pilates stúdiók. S, hogy mitől olyan különlegesek ezek a gyakorlatok, arról így ír Joseph Hubertus Pilates: „Hiszek a módszeremben! Soha nem volt szükségem gyógyszerekre. A sérülések mindig elkerültek. Az egész világon mindenkinek végezni kellene a gyakorlataimat! Kiegyensúlyozottak és fittek lehetnek!"

Erre ékes bizonyíték maga Pilates, aki vézna, beteges kisfiúként elhatározta, hogy daliás ifjúvá fog fejlődni, s ehhez több mint 500 féle sajátos gyakorlatot dolgozott ki magának, és az eredmény nem maradt el. A sikeren felbuzdulva fizioterapeutaként kezdett el dolgozni és az I. Világháborúban megsérült katonákat saját módszerével kezdte gyógyítani, de igen rövid idő alatt a táncvilág színe-java is lelkes hívévé vált ennek a tornának. A pilatesnek, ami sok rokon vonást mutat a jogával, két formáját különböztetjük meg, a talajon és a gépeken végezhetőt. A felgyorsult a világ, amiben aktívan csak akkor tudunk részt venni, ha testünk-lelkünk egyensúlyban van, fittek, egészségesek vagyunk, és ezzel együtt rendelkezünk megfelelő önbizalommal, önfegyelemmel, kitartással, amihez a mozgás nélkülözhetetlen.

A Pilates intelligens torna, amely az erőnlét, hajlékonyság, állóképesség és koncentráció növelését szolgálja. Nem hirtelen változást hoz, hanem fokozatosan belülről kifelé haladva erősíti az izmokat, tetőtől talpig megmozgatja, nyújtja, kiegyenesíti és rugalmassá, feszessé teszi a testet. Az izmok és idegek összjátékát edzheti a gyakorlatok lassú és tudatos kivitelezése, javítja a testérzetet, az egyensúlyt, hatékonyabban tudjuk használni az izmainkat, a rendszeres testedzéssel esztétikusabbá vállnak a mozdulataink. Pszichésen is pozitív hatásával javul az alaphangulat, erősödik a motiváció, életöröm, fokozza a figyelmet és az összpontosítást. A tudatos és intenzív Pilates-légzés és az egész testet megdolgoztató mozdulatok révén optimalizálódik a szívtevékenység és a keringés, s ezáltal nő a szív és a tüdő teljesítőképessége. A Pilates órákon az oktató hitelessége, tudása, kedvessége, pozitív hozzáállása meghatározza a hangulatot és az eredményességet.

Pilates – légzéstechnika és powerhouse

Minden pilates gyakorlatnak megvan a saját légzésmintája aszerint, hogy mely izmokat kell igénybe venni.

Pilates-légzés

Hogyan működik a pilates-légzés? Melylégzéstechnikákat alkalmazzák a pilatesben? Joseph Pilates a mély és teljes légzésttámogatta, amelynél belégzéskor mindkét tüdőfél megtelik oxigénnel – amennyire lehet –, és kilégzésnél ugyanilyen módon kiürül. Ezen a módon a szervezet megszabadulhat azoktól a hulladékanyagoktól, amelyek az anyagcsere-folyamatok során keletkeznek. Különféle pilates légzéstechnikák léteznek, amelyeknek különböző hatásuk van a szervezetre. Ide tartozik a hasi légzés, ahátlégzés, a medencei légzés és a mellkas-bordai légzés. A mély hasi légzés bár különösen alkalmas a lazításra, a pilates edzésnél mégsem ajánlott, mivel a hasizomfeszítéssel ütközne. A pilates edzésben a mellkas-bordai légzés a favorizált légzéstechnika a gyakorlatok támogatásához. Minden pilates gyakorlatnak megvan a saját légzésmintája aszerint, hogy mely izmokat kell igénybe venni. Néhány pilates gyakorlat elsősorban arról szól, hogy magát a légzést forszírozza, hogy ilyen módon megtapasztalhassuk annakenergetizáló hatását. Más gyakorlatoknál a légzést a mozgások elősegítésére vagy megkönnyítésére alkalmazzák. Főleg kezdetben a következő szabály érvényes: egy pilates gyakorlat előkészítéséhez az orrunkon légzünk be, míg a gyakorlat végrehajtása közben enyhén nyitott szájjal kilégzünk.

A pilates „powerhouse”

Mi az a „powerhouse”? Mi köze van az erőhöz és a kontrollhoz? Hogyan alkalmazzák a pilates edzésben? „Powerhouse”-nak (erőközpontosítás) Joseph Pilates a test erő- vagy kontrollközpontját nevezi. A sérülések és izomszakadások elkerülése végett a pilates edzésben minden gyakorlatot a powerhouse aktiválásával kezdenek. Más izmok megfeszítése előtt elsőként ezeket a központi izmokat kell aktiválni, mint a farizmot, a medencefenék izmát, a hasizmot és az alsó hátizmot. Ehhez alapgyakorlatként a köldököt behúzzuk a gerincoszlop irányába anélkül, hogy a testtartáson változtatnánk. A testközép ezáltal megfeszül, és minden gyakorlat ebből a stabil alapból kiindulva végrehajtható.