Tabutéma: az inkontinencia

A vizelet inkontinencia egy gyakori és nagyon kellemetlen probléma. Az inkontinencia mértéke lehet egészen enyhe, amikor például nevetés vagy tüsszentés esetén egy-két csepp vizelet távozik, de lehet egészen súlyos is, amikor olyan hirtelen, kiszámíthatatlanul jelentkezik sürgető vizeletürítési kényszer, hogy nincs már idő eljutni a mosdóba.
A vizelet inkontinencia bármely életkorban kialakulhat, a kor előrehaladtával azonban a gyakorisága nő: minden ötödik fiatal felnőtt beszámol vizelettartási problémákról, míg idősebb korban már minden harmadik embernél jelentkeznek az inkontinencia tünetei. A nőknél a legtöbb korcsoportban gyakoribb az előfordulása, mint a férfiaknál.

Az INKO Fórum kezdeményezésére a Magyar Védőnők Egyesületének bevonásával 2001-ben mintegy 35 000 nő megkérdezésével végzett felmérés eredményei szerint a felmérésben résztvevők 32 százalékánál voltak inkontinenciára utaló panaszok; az inkontinencia leggyakrabban a szülés környékén illetve menopauza után alakul ki; jelentős mértékben rontja az életminőséget. Bár az inkontinencia világszerte emberek tízmillióit érinti és Magyarországon is közel 800 000 ember szenved tőle (regisztrált adat szerint,bár ettől sokkal többre tehető a számadat), fontos megjegyezni, hogy a vizelet inkontinencia: nem tekintendő sem a szülés, sem az öregedés természetes velejárójának; nem önálló betegség, hanem egy tünet, amelyet viszont önmagában is kezelni kell; hátterében egyszerűen kezelhető okok illetve komolyabb megbetegedések is állhatnak, melyek feltárása és kezelése nagy jelentőséggel bír.

A vizeletvisszatartási nehézségeket a tünetek alapján öt csoportba sorolhatjuk, így beszélhetünk stressz-, késztetéses, túlfolyásos, funkcionális vagy kevert inkontinenciáról.
A stresszinkontinencia jellemzője, hogy önkéntelenül kis mennyiségű vizelet távozik a hasban uralkodó nyomást hirtelen megemelő tevékenységek végzésekor, többek között köhögéskor, erőlködéskor, tüsszentéskor, nehéz tárgyak megemelésekor. Fiatal és középkorú nőkben ez a vizelet inkontinencia leggyakoribb formája.  Okozhatja a húgyúti záróizom meggyengülése, ami például születéskor, medencekörnyéki műtétek után jelentkezhet, illetve a húgycső illetve a húgyvezetékek rendellenes elhelyezkedése. Menopauza után az ösztrogén hiány csökkenti a húgycső rugalmasságát a vizelet áramlásával szemben.

A vizelet inkontinencia kezelési módja függ az inkontinencia típusától, a súlyosságtól és a kialakulás hátterében álló állapottól/betegségtől. Gyakran különböző kezelési módok kombinációjára van szükség.

Hatékony módszer,a medencefenék izmainak erősítésére:                        a Kegel-gyakorlatok, gátizomtorna, intim torna megfelelően történő elsajátítása és végzése. A gyakorlatok segítségével a vizelet elfolyását gátló medencefenék és a hólyagzáró izmok erősíthetők.

A gyakorlatok nagyon eredményesek stressz inkontinencia estén, de késztetéses inkontinencia esetén is kedvező hatásuk lehet.

A tornát érdemes már gyermekvállalás előtti időszakban megtanulni és gyakorolni,később a szülés után rendszeresen végezni,hogy a lazább záróizmok újra megfelelően működjenek,mely nem csak a vizelettartási problémában,hanem a házasélet javításában is segítséget nyújt.

A változókor beköszöntével is szükséges a torna módszertanát elsajátítani és rendszeresen végezni,hogy később a menopauza beálltával a tünetek csökkenjenek és ne súlyosbodjanak!

A rendszeres mozgás,főleg  a medencefenék izmainak erősítését szolgáló mozgásprogram és az egészséges táplálkozás minden életkorban elengedhetetlenül fontos tényező  a megfelelő életminőség eléréséhez!

 

 

Tanfolyamok elérhetők itt

Kombinált tanfolyamok itt

 

forrás: részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/inkontinencia/