Manapság mindenki mindenféle táplálékkiegészítőt szed. A médiákban is lépten -nyomon belebotlunk a gyógyszerek és a különféle vitamin készítmények hirdetéseibe.Van olyan embertársunk,aki naponta 10 tablettánál is több “vitaminbogyót” fogyaszt el nem is gondol arra,hogy ennek közel a fele sem szívódik úgy fel,hogy az hasznosulni tudjon és az sem olyan biztos,hogy a ráírt vitamin ill. hatóanyag tartalom valóban olyan mértékű,hiszen az OÉTI ezt nem ellenőrzi. Sokan azzal sem nagyon foglalkoznak hogy a tabletták,kapszulák segédanyagai sem igazán segítik az emésztőrendszer működését és nem tudják miért is ég a gyomruk sokszor,aminek orvosolására inkább egy másik kapszulát kapnak be!
Persze a gyártók,forgalmazók belénk sulykolják,hogy a táplálékok már nem tartalmazzák a szükséges vitamin és ásványanyag mennyiséget,ezért fogyasszuk a készítményeket,melyek árai viszont igen borsosak!
A természetes táplálékok,zöldségek,gyümölcsök,magvak és a saját magunk által megfelelően elkészített ételek tápanyagait sokkal inkább fel tudja használni szervezetünk.
Léteznek u.n. “szuper élelmiszerek”,amelyek ezt a cél szolgálják,az egyik ilyen természetes multivitamin a GOJI BOGYÓ.
A goji bogyó tápanyagokban igen gazdag élelmiszer. Tartalmazza a karotinoidok több fajtáját, legalább 12 féle vitamint, több mint 30 nyomelemet, antioxidáns hatású polifenolokat és 19 aminosavat.
A goji bogyó fedezi a szervezet makrotápanyag szükségletének nagy részét. 68%-át szénhidrátok, 12%-át fehérjék, 10%-át rostok, 10%-át zsírok alkotják, teljes kalóriatartalma 370 egy 100 grammos adagban. A goji bogyó magjai több száz különböző telítetlen zsírsavat, köztük linolsavat (omega-6) és linolénsavat (omega-3) tartalmaznak.
Gyógyhatása (wikipédia)
A goji bogyót, a piros színű, nyers termést elrágcsálva, a szárított bogyókat vagy vízbe áztatva teába (müzlivel, turmixokhoz), de akár főzve is különböző kásákkal fogyasztják. Fogyasztásának tulajdonítják a hosszan tartó fiatalos közérzetet, szépséget, erőt, kitartást. A világ több részén afrodiziákumként ismerik. A nagy mennyiségű C-vitaminon kívül 18-féle aminosavat és 21-féle ásványi anyagot is tartalmaz.
Az aszalvány főbb beltartalmi értékeinek összehasonlítása a kajszibarackkal:
Goji bogyó aszalva | Kajszibarack aszalva | |
100 g-ban mért érték | ||
Energia (kcal) | 370 | 226 |
Fehérje (g) | 11,7 | 2,5 |
Cukrok (g) | 67,7 | 46,3 |
Zsírok (g) | 8,2 | 0,28 |
Rostok (g) | 10 | 13 |
C-vitamin (mg) | 29 | 3,8 |
Kalcium (mg) | 112 | 55 |
Kálium (mg) | 1132 | 1520 |
Béta-karotin (mikrogramm) | 7400 | 2280 |
Fogyasszuk bátran önmagában,vagy olajos magvakkal,müzlibe keverve,vagy akár az “Egészségkonyha” receptjéből válogatva!