Miért veszélyes az elhízás?

Miért veszélyes az elhízás?

Amint BMI mutatónk a 27 felé ér,elkezdhetünk aggódni…!

A túlsúly ugyanis nemcsak esztétikai szempontból rombolja önérzetünket és a közérzetünk is egyre pocsékabbá válik,hanem számos egészségügyi kockázati tényezőt is jelent!

A vérképünk paraméter mutatói egyre rosszabb eredményeket jeleznek <  ** Emelkedik a vérzsír,LDL koleszterin,vércukor ,húgysav szint..stb  Vérnyomás problémáink  is jelentkezhetnek,ingadozhat ill.,egyre magasabb lehet .Megnő a szív-és érrendszer megbetegedések  esélye,kialakulhat az érelmeszesedés, érszűkület és cukorbetegség .A mozgásszervi problémák is  megjelenhetnek: a túlsúly erősen terheli a gerincet (főleg a leggyengébb ponton a z alsóháti csigolyáknál 5-6 os,ahol általában kialakul a porckorongsérv döntő többsége),de a „teherhordó” ízületek is megsínylik a súlyfelesleget,a csípő,térd és boka ízületek is igencsak komoly munkára vannak fogva-gondoljunk csak a lépcsőzésre,még normál súlynál is érezhetjük a terhelést,főleg ha szatyrokat cipelünk felfelé +súllyal!Az arthrosisos és arthrisises  (kopásos,gyulladásos)megbetegedések száma is egyre nő,dugid vannak a reumatológiai rendelők! Na és persze még nem is említettem a belgyógyászati –az emésztőszervi bajokat vagy a hormonháztartás felborulására utaló tünetek kialakulását (pl. meddőség menses problémák,depresszió..stb.)mind-mind felelőssé tehető a  helytelen életmód, nem megfelelő táplálkozás,a túlsúly kialakulása!!

Jó hír az,hogy tehetünk ellene,megelőzhetjük a bajt ill. visszafordíthatjuk,csökkenthetjük a már kialakult problémákat!            A legjobb módszer a  megfelelő mozgásprogram és a diéta! De vigyázzunk a diétákkal!!Nem érdemes követni az épp aktuális divat diétákat,melyek  gyors fogyást ígérnek,ugyanis a kilók gyorsan visszakúsznak  és  még többet is hízunk vissza ,a „jo-jo”effektus alakul ki-a diéta felfüggesztése esetén,nem szólva a szervezet legyengüléséről-hiszen ilyen diétáknál  általában valamilyen életfontosságú tápanyag csökkentése , megvonása is történik,amire a válaszreakció általában az immungyengeség lesz és a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességünk csökkeni fog!Nem akarom leszólni  és megnevezni sem ,főleg az üzletét  rombolni  semmilyen manapság   népszerű fogyókúrás programoknak-amelyeket több ezren követnek,mindegyikben van némi igazság és igazolóság is,de a túlzott szélsőségeket,erős tiltásokat nem javaslom senkinek!

Ugye,gondolhatjuk :hát ez a 22-es csapdája,így se jó,úgy se jó…             Nem mondom,hogy könnyű dolgunk lesz,ha bele fogunk – de hát ha  változtatni szeretnénk  meg kell tennünk! Néhány alapszabály célszerű betartani: a napi kalóriaszükségletet ne lépjük túl,szénhidrátot és zsiradékot csökkentsük az étrendünkben,változtassunk főzés-sütési technikánkon,hagyjuk el a fehér lisztet és a fehér finomított cukrot ,naponta 5 x kis adagokban étkezzünk (3 fő és 2 mellék),lefekvés előtt 2 órával már ne együnk,naponta mozogjunk legalább félórát(pl. gyalogoljunk,kerékpározzunk a munkába,lépcsőzzünk lift helyett),heti 2-3 edzést iktassunk be a heti tervünkbe!

Sok sikert és kitartást ,meg lesz az eredménye!

kattints ide a segítségért!